Bulgarije, ster in Europa

Vaste vlaktaksen

Bulgarije kan zonder enige twijfel beschouwd worden als DE ‘outsourcing ster’ in Europa. Sinds 2007 gelden volgende belastingtarieven:

vlaktaks bulgarije

Bovendien kunnen deze aantrekkelijke tarieven enkel gewijzigd worden indien minimum 2/3e van het parlement goedkeuring geeft.

Lage operationele kosten

Bulgarije heeft de laagste operationele kosten in de hele Europese Unie: bijzonder lage belastingvoeten, de laagste loonlasten in de hele EU en speciale incentives voor investeerders.

Enkele voorbeelden:

  • de gemiddelde prijs van kantoorruimtes klasse A bedraagt EUR 1000/m²,
  • de gemiddelde prijs van bouwgrond bedraagt EUR 15/m², en
  • de gemiddelde prijs van landbouwgrond bedraagt EUR 400/1000m².

De hoofdstad Sofia biedt meer dan 1,5 miljoen m² kantoorruimte waarvan 45% gekwalificeerd staat als klasse A. Naar schatting wordt hier de komende drie jaren nog 378 000m² kantoorruimte aan toegevoegd. De gemiddelde huurprijs van kantoorruimte in Sofia varieert tussen EUR 10 en EUR 15 per vierkante meter. Gemiddeld geldt er een beschikbaarheidsgraad van +/- 30% in Sofia. Bedrijfsondersteunende diensten, energie en ruwe materialen zijn goedkoop in vergelijking met andere landen van de Europese Unie en Bulgarije zal bovendien nog meer dan EUR 10 miljard EU-steun ontvangen gedurende de komende jaren.

Internetvoorzieningen

internet in Bulgarije

Uit een onderzoek van maart 2013 blijkt dat Bulgarije op de zevende plaats staat qua internetinfrastructuur wereldwijd. De internetinfrastructuur van Bulgarije staat dus op een uitzonderlijk hoog niveau wat interessant is voor de outsourcing van allerlei IT-gerelateerde diensten en activiteiten.

Lage loonlasten

Het gemiddelde salaris van een werknemer in Bulgarije bedraagt EUR 327/maand en ligt 2 à 3 keer lager dan het Europese gemiddelde. Goed opgeleide en ervaren arbeidskrachten zijn beschikbaar en van de jongere generaties zijn de meesten verschillende vreemde talen, zoals bijvoorbeeld het Engels, machtig.

Bulgarije wordt meer en meer uitgespeeld als een strategische locatie voor het onderbrengen en uitbouwen van outsourcing activiteiten. Verschillende Fortune 500 bedrijven zoals HP en IBM hebben een deel van hun activiteiten ondergebracht in Bulgarije en genieten hierdoor van een aantrekkelijk fiscaal klimaat, lage loonlasten en kwaliteitsvol werknemerstalent met een passie voor klantenservice.

Bancaire diensten

–       30 officieel geregistreerde banken in Bulgarije,

–       Ongeveer 80% daarvan zijn lid van internationale groepen,

–       De grootste banken zijn:

  • UniCreditBulbank – deel van UniCredit Group (Italië),
  • DSK Bank – deel van OTP Group (Hongarije),
  • Raiffeisenbank – deel van Raiffeisen Group (Oostenrijk),
  • EIBank – deel van KBC (België)

–       Striktere bankregulering (Capital Adequacy Ratio vereist van 12%) dan in vele andere lidstaten van de EU waar een Capital Adequacy Ratio vereist is van slechts 8%,

–       Perfect georganiseerde e-banking diensten,

–       Intrestpercentages op spaargelden variëren tussen 3-8%, afhankelijk van de bank, de spaarformule en het kapitaal.

Perfecte locatie

ligging Bulgarije

Bulgarije is strategisch gelegen en biedt vlotte toegang tot de volgende markten:

–       Zuidoost Europa: 122 miljoen inwoners in een groeimarkt,

–       Europese Unie: een markt van 500 miljoen consumenten,

–       Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.