Toerisme in Bulgarije

Naast het cultuurtoerisme en het ecotoerisme zijn er nog vele andere mogelijkheden tot ontspanning en vertier. Dé zonnevakantiebestemming bij uitstek is natuurlijk de Bulgaarse Rivièra aan de Zwarte Zee. De zee is kalm, veilig en het water is helder. Men vindt er fijne zandstranden en duinen, mineraalbronnen, resorts, hotels, vakantieparken en campings. De meeste stranden zijn zandstranden met een geleidelijk aflopende zeebodem. De gemiddelde temperatuur van de lucht is 28°C tijdens de zomermaanden. De gemiddelde temperatuur van het water bedraagt in deze periode gemiddeld 25°C. Het toeristisch seizoen loopt van mei tot en met oktober. Van de maand juli tot midden september is het hoogseizoen. Tijdens de zomermaanden bieden enkel touroperators rechtstreekse vluchten aan naar Varna en Burgas vanuit Brussel / Amsterdam.

De meest populaire stranden zijn het Goudstrand (N) en het Zonnestrand (Z). Albena is tevens een aan te raden strandvakantiebestemming. Deze regio’s werden tijdens de communistische periode in de jaren 1960-1970 uitgebouwd tot een toeristische bestemming. De meeste hotels dateren dan ook van deze jaren maar ze werden intussen allemaal gerenoveerd. Vele hotels hebben sauna- en massagemogelijkheden. De vier- en vijfsterrenhotels beschikken vaak over een eigen kuurcentrum. Het zeewater met talrijke mineralen en een beperkt zoutgehalte is hiervoor immers ideaal. Naast zonnen en kuren kan men hier uitgebreid winkelen. Het zijn in het algemeen kleine en eenvoudige winkels die gericht zijn op de gemiddelde toerist. De winkels zijn gewoonlijk open van 09:00 tot 22:00 maar bij de supermarkten kan men 24/24 terecht. Verder is er veel straatverkoop met de gekende prullaria. In de grote centra is het eveneens mogelijk te zeilen, surfen, waterskiën, duiken en onderwatervissen. Wie een rustigere strandvakantie wenst, kan terecht op het strand van Irakli (Z) of op de stranden rond de stad Kavarna (N). Het is natuurlijk ook mogelijk een cruise over de Zwarte Zee te maken waarbij de hele regio in een notendop kan worden verkend.

Tijdens de wintermaanden viert het skitoerisme hoogtij. Eén derde van Bulgarije bestaat immers uit berglandschap. In het algemeen zijn de skiresorts Pamporovo, Borovets, Bansko en Vitosha het best uitgerust om er te verblijven en aan wintersport te doen. Het skiseizoen in de gemiddelde en hogere toppen duurt gemiddeld 190 dagen. Het oudste en grootste wintersportoord van Bulgarije is Borovets, gelegen aan de noorderzijde van het Rila gebergte. Hier zijn 18 skipistes met een totale lengte van 40 km aanwezig. Men kan hier tevens terecht voor een gezellige après-ski. Vitosha ligt in de buurt van Sofia en is het hoogste skigebied (1800m boven de zeespiegel). Daarnaast kan men bijvoorbeeld tijdens sneeuwwandelingen genieten van de winterse landschappen en de bezienswaardigheden in de gebergten. Bulgarije is sowieso een land bij uitstek om wandel- en trektochten te ondernemen. Er zijn meer dan 5000 gemarkeerde routes door de ongerepte natuur waarbij een heel netwerk van campings, gasthuizen en berghuizen zijn opgenomen. Verder kunnen sportievelingen tevens mountainbiken, bergbeklimmen, grotten bezoeken en jagen.