Weetjes uit Bulgarije

  • Er is één uur tijdverschil tussen België / Nederland en Bulgarije. Bij een bezoek aan Bulgarije dient men bij aankomst het horloge één uur vooruit te zetten.
  • Tijdens een bezoek aan een religieus gebouw, dient men deftig te zijn gekleed.
  • De Bulgaren zijn bijzonder bijgelovig. Zo is men ervan overtuigd dat als men een handtas op de grond zet, dit onvermijdelijk tot geldverlies leidt. Ook dient het boeket bloemen dat men iemand schenkt, altijd uit een oneven aantal bloemen te bestaan, want een boeket met een even aantal bloemen is slechts gebruikelijk bij een begrafenis.
  • Bulgaren vieren naast hun verjaardag ook hun naamdag. De orthodoxe kerk heeft veel heiligen en die hebben allemaal een eigen dag waarop ze worden geëerd. Een naamdag wordt, net als een verjaardag, met veel eten, drinken en muziek gevierd.
  • In Bulgarije gaat men ervan uit dat als men een koffie bestelt,  men een espresso bedoelt. Een normale koffie is een “Large coffee”.
  • Bulgaren hanteren wat ‘ja’ en ‘neen’ betreft tegenovergestelde hoofdsignalen dan andere Europeanen. In Bulgarije schudt men namelijk ‘neen’ als men ‘ja’ bedoelt en knikt men ‘ja’ als men ‘neen’ bedoelt.
  • Let op bij het oversteken van een straat via het zebrapad. Het is niet gebruikelijk dat de automobilisten stoppen om voetgangers te laten oversteken.
  • Houd er rekening mee dat de alcoholpercentages van bier en wijn gemiddeld hoger liggen dan in België en Nederland.
  • Bij het uitbrengen van een toast zegt men gewoonlijk “naz drave” (gezondheid) zowel tegen de hele groep als tegen iedere persoon. Vergeet hierbij geen oogcontact te maken.
  • Bij de koffie wordt geen koekje geserveerd, wel een wens of spreuk.
  • De Bulgaarse yoghurt heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de probiotica. In het begin van de 20ste-eeuw suggereerde de Russische microbioloog Metchnikoff dat de Bulgaren hun hoge leeftijd hadden te danken aan hun zeer regelmatige consumptie van de Bulgaarse yoghurt.
  • Na de maaltijd laat men best een hapje of twee op het bord liggen. Indien men alles opeet, wijst dit erop dat men nog meer eten wenst. Indien er te veel blijft liggen, gaat men ervan uit dat het gerecht niet lekker was.